Unien tutkiminen

Unien opissa

Amerikkalainen psykoanalyytikko Montegue Ullman kehitti kokemuspohjaisen uniryhmämenetelmänsä Ruotsissa 1970-luvulla, ja psykiatri Markku Siivola toi mallin Suomeen. Menetelmä on riippumaton käsitejärjestelmistä ja unennäkijä on siinä itse pääroolissa. Menetelmässä on selkeä ohjeistus ja rakenne.

Unissa koettu tunne voi lävistää koko ihmisen elämän, ja sen juuret voivat löytyä kaukaa menneisyydestä. Unityöskentely voi johdattaa osallistujan takaisin omaan menneisyyteensä, ja siellä oleviin jo unohdettuihin tunnemuistoihin. Käsittelemättöminä ne voivat aiheuttaa mm. toistuvia painajaismaisia unia. Unen avauduttua kokijalleen, painajaisten toistuvuus usein vähenee. Sama mekanismi toimii myös ei-toistuvissa unissa.

Uneni pohjalta tekemäni kuva toi selvästi lisää oivallusta uneni merkitykseen. Kuvallinen käsittely auttoi minua yhdistämään erään työhöni liittyvän asian uneeni - se oli voimauttavaa. - Asiakkaan palaute

Mitä hyötyä unityöskentelystä on?

Uniryhmä voi sopia sinulle, jos olet kiinnostunut unistasi, ja haluat ymmärtää niitä ja itseäsi paremmin. Pienryhmässä jaetaan kokemuksia unista muiden ryhmäläisten kanssa luottamuksen ilmapiirissä. Uniryhmässä voit hetken rauhassa keskittyä itseesi ja uniisi, ja tehdä niistä halutessasi myös pienimuotoisen taidetyön. Tämä ei edellytä erityistä taideosaamista. Unet eivät välttämättä aina avaudu ryhmätyöskentelyssä, tai avautuvat vain osittain.

Uniesi ymmärtäminen voi auttaa sinua toistuvien unien käsittelyssä. Ryhmässä opit tulkitsemaan uniasi paremmin, ja opit tuntemaan juuri sinulle ominaista sisäistä unisymboliikkaa. Näin oman unimaailmasi kieli tulee sinulle tutuksi, ja voit kokea huikeita oivalluksen hetkiä uniesi avauduttua sinulle aivan uudella tasolla. Uniryhmässä myös opit kuuntelemaan niin itseäsi kuin muitakin tarkemmin. Uniesi kautta olet yhteydessä myös omaan mielikuvitukseesi ja luovuuteesi.

Mitä uniryhmässä tehdään?

Ryhmän alkaessa sovitaan sen käytännöistä sekä käydään läpi työskentelyn periaatteet. Oman unen kertominen on aina vapaaehtoista, ja kertomisen voi keskeyttää aina halutessaan. Lopullinen vastuu tulkinnasta jää aina unennäkijälle. Ryhmä toimii jäsenilleen apuna ja mielikuvien rikastuttajana, ja helpottaa unen merkitysten löytämisessä. Uniryhmän työskentelyllä on selkeä rakenne, johon kuuluu lyhyt uneen liittyvä taidetyöskentelyjakso. Ryhmä on luottamuksellinen, eikä muiden unista kerrota ulkopuolisille.

Kurssieni aikataulut löydät Facebook-sivultani.

Kuva avasi yllättävästikin jotain tärkeää minussa, ja toistenkin unet avautuivat minulle jotenkin olennaisella tavalla. - Asiakkaan palaute